سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

اثر متقابل بین بیماری‌های محصولات کشاورزی و تغییرات اقلیمی اخبار

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - تغییرات اقلیمی تأثیرات پیش‌بینی‌ناپذیری بر محصولات کشاورزی می‌گذارند و از هم‌اکنون، به فکر توسعه‌ی محصولاتی برای آینده باید بود.

در 150 سال گذشته، غلظت کربن‌دی‌اکسید موجود در اتمسفر از 280 پی‌پی‌ام به 410 پی‌پی‌ام رسیده است. برای کشاوزان این خبری درهم‌آمیخته‌ است. هرچند بیشتر افزایش‌های مرتبط با تغییرات اقلیمی به سود آن‌ها نخواهد بود، کربن‌دی‌اکسید بیشتر به‌معنای سوخت بیشتر برای فتوسنتز و بنابراین بهبود رشد گیاه است؛ افزایش رشدی که گاهی به 40 درصد می‌رسد. برای ساکنان مناطق معتدل، افزایش دما به‌معنای آب‌و‌هوای ملایم‌تر و فصل رشد طولانی‌تر است. این اثرها در مناطق گرم‌سیری ملایم نخواهند بود. اگرچه آنچه آشکار نبوده و چندان هم مطالعه نشده، این است که افزایش سطوح کربن‌دی‌اکسید بر ارتباط بین محصولات کشاورزی و بیماری‌هایی که آن‌ها را درگیر می‌کند، چه تأثیری خواهد گذاشت. تاریخ نشان می‌دهد این مسئله می‌تواند غافل‌گیرکننده باشد. بیماری‌های ویرانگر محصولات کشاورزی ناگهان از جایی نامشخص ظاهر می‌شوند و اغلب در مکانی دور از منشأ خود همه‌گیر می‌شوند. برای مثال، در دهه‌ی 1840، قارچِ ناشناسی از مکزیک تمام محصول سیب‌زمینی ایرلند را چندین سال متوالی از بین برد و موجب بروز چنان قحطی شد که مرگ یک‌میلیون نفر را به‌همراه داشت. تعجبی ندارد اگر تغییرات اقلیمی موجب بُروز وضعیتی شود که چنین همه‌گیری‌هایی به‌دنبال داشته باشد.
سسکیا ون‌ویز، گیاه‌شناس دانشگاه اوترخت هلند، درباره‌ی این سؤال کنجکاو است و با کمک گروهی از همکارانش آزمایشی برای بررسی دقیق‌تر نحوه‌ی واکنش گیاهان به تغییرات در سطح کربن‌دی‌اکسید طراحی کرده است. آن‌ها بذرهای گیاه آرابیدوپسیس تالیانا ، گیاهی از خانواده‌ی خردل و موش آزمایشگاهی دنیای گیاه‌شناسی را در محفظه‌های دارای سطوح مختلفی از کربن‌دی‌اکسید کاشتند. برخی از آن‌ها در سطح 450 پی‌پی‌ام، یعنی سطح کربن‌دی‌اکسید آزمایشگاه قرار داشتند، برخی نیز در سطح کمتر، یعنی 150 پی‌پی‌ام و برخی در سطح بیشتر، یعنی 800 پی‌پی‌ام، قرار داده شدند. سطح 800 پی‌پی‌ام غلظتی است که اگر روندهای کنونی همچنان ادامه پیدا کنند، انتظار می‌رود درحدود سال 2090 اتفاق افتد. پس از 4 هفته، وقتی گیاهان همه رشد کردند و سالم بودند، دکتر ون‌ویز آن‌ها را درمعرض ترکیبی از پاتوژن‌های رایج قرار داد. این پاتوژن‌ها دو بیماری برگ‌، یعنی کپک خاکستری و سودوموناس سیرینگی و دو بیماری ریشه، یعنی رﻳﺰوﻛﺘﻮﻧﻴﺎ سولانی و فوزاریوم اکسیسپوروم را شامل می‌شدند. متناسب با نوع بیماری و پس از چند روز، او شدت عفونت حاصل را بررسی کرد. طبق نتایج مطالعه‌ی او که در مجله‌ی European Journal of Plant Pathology منتشر شد، میزان فراوان کربن‌دی‌اکسید تأثیری بر بیماری‌های ریشه نگذاشت. این نتیجه دورازانتظار پژوهشگران نبود؛ زیرا سطوح کربن‌دی‌اکسید خاک چندان تحت‌تأثیر سطوح کربن‌دی‌اکسید موجود در هوا قرار نمی‌گیرد؛ ولی بیماری‌های برگ به‌شدت متأثر شدند؛ به‌خصوص شدت عفونت کپک خاکستری دراثر میزان فراوان گاز کاهش و شدت بیماری حاصل از سودوموناس سیرینگی افزایش یافته بود. ظاهرا دلیل این مشاهدات، تغییر در روش‌های دفاعی گیاهان بود. مقاله‌های مرتبط:
تاثیرات تغییرات اقلیمی بر گیاه چای پیشرفت مهمی که رشد گیاهان را تا 40 درصد افزایش می‌دهد گیاهان چگونه از خود دفاع می‌کنند؟
گیاهان برای دورکردن عوامل بیماری‌زا به‌شدت به دو ماده، یعنی سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید ، وابسته هستند. به‌طورکلی، میزان تولید سالیسیلیک اسید در گیاه درمواجهه با پاتوژن‌هایی افزایش می‌یابد که از بافت زنده‌ی گیاه تغذیه می‌کنند؛ ولی تولید جاسمونیک اسید زمانی زیاد می‌شود که گیاه با عواملی رو‌به‌رو شود که ابتدا بافت را می‌کشند و سپس آن را می‌خورند. ازآنجاکه کپک خاکستری از بافت‌های مُرده و سودوموناس سیرینگی از بافت‌های زنده تغذیه می‌کند، دکتر ون‌ویز حدس می‌زد میزان فراوان کربن‌دی‌اکسید موجب شده بود گیاه آسان‌تر جاسمونیک اسید تولید کند و کپک خاکستری با مشکل رو‌به‌رو شود. این درحالی است که تولید سالیسیلیک اسید کم‌تر شده و به سودوموناس سیرینگی اجازه‌ی رشد داده بود. نتایج تجزیه‌و‌تحلیل شیمیایی گیاه این ایده را تأیید کرد. آزمایش‌های دکتر ون‌ویز آخرین آزمایش از مجموعه‌آزمایش‌هایی است که نشان می‌دهند زیست‌شناسی گیاه تحت‌تاثیر عوامل محیطی مختلفی قرار می‌گیرد. این امر پیش‌بینی تأثیر تغییرات اقلیمی را روی بخش‌های مختلف کشاورزی ناممکن می‌کند. در اینجا، کربن‌دی‌اکسید فقط مثالی موردی است. این گاز رشد بسیاری از گیاهان را افزایش می‌دهد؛ ولی دکتر ون‌ویز نشان می‌دهد بر نحوه‌ی دفاع گیاه دربرابر پاتوژن‌های مختلف نیز تأثیر می‌گذارد.
اگر بخواهیم موضوع را پیچیده‌تر کنیم، باید بگوییم شواهدی نشان می‌دهند تغییرات در دما و دردسترس‌بودن آب نیز روی تغییرات پاسخ ایمنی گیاه تأثیرگذارند. در سال گذشته، آندره ولاسکوز و شنگ یانگ‌هی از دانشگاه ایالتی میشیگان مطالعه‌ی مروری جامعی درباره‌ی نزاع بین گیاه‌ها و بیماری‌ها در مجله‌ی Current Biology منتشر کردند. آن‌ها به این موضوع اشاره کردند برخی از محصولات کشاورزی باارزش، مانند سیب‌زمینی و برنج، با افزایش سطح رطوبت بیماری‌های کمتری تجربه خواهند کرد؛ ولی این موضوع برای بیشتر گیاهان صادق نیست. به‌طورکلی، رطوبت فراوان موجب افزایش شیوع بیماری‌های گیاهی می‌شود. چنین موضوعی درباره‌ی دما هم وجود دارد؛ درحالی‌که برخی از بیماری‌ها، نظیر ویروس لکه‌ی حلقوی پاپایا ، در دمای گرم‌ زنده می‌مانند؛ ولی برخی دیگر مانند نماتود سیست سیب‌زمینی در وضعیت گرم‌تر ضعیف می‌شوند. همچنین، مسئله‌ی تغییر رفتار حشرات نیز وجود دارد. بسیاری از ویروس‌ها و باکتری‌ها و قارچ‌های بیماری‌زا به‌وسیله‌ی حشره‌ها از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می‌شوند. اکثر دانشمندان معتقدند با تغییرات اقلیمی رفتار گونه‌های مختلف حشر‌ها نیز تغییر خواهد کرد؛ ولی اینکه دقیقا چه اتفاقی می‌افتد، موضوعی است که باید مطالعه شود. این مسائل هراس‌انگیز هستند؛ اما راه‌هایی نیز برای حل آن‌ها وجود دارد: 1. نحوه‌ی واکنش تمام محصولات کشاورزی مهم دربرابر بیماری‌های مختلف در وضعیت‌های اقلیمی موردانتظار باید مطالعه شود؛ 2. ژن‌هایی که موجب افزایش مقاومت به بیماری‌ها می‌شوند، باید بیشتر بررسی و ردیابی شوند. محصولات کشاورزی پیشرفته برای رسیدن به این میزان از قدرت رشد، سال‌ها مصنوعی انتخاب شده‌اند. این، یعنی آن‌ها ژن‌هایی دارند که فقط در رویارویی با مشکلات موردانتظار وضعیت‌های کنونی به آن‌ها کمک می‌کنند. بنابراین، چنین محصولاتی درمقایسه‌با تغییرات محیطی آسیب‌پذیر خواهند بود.
یکی از راه‌های یافتن ژن‌هایی که ممکن است این وضعیت را تغییر دهند، جست‌وجو به‌دنبال خویشاندان وحشی محصولات مهم کشاورزی است. این گیاهان که انسان روی آن‌ها انتخابی انجام نداده، باید خودشان بتوانند از پسِ بیماری‌ها برآیند و البته تکامل چنان روی آن‌ها عمل کرده که ژن‌های آن‌ها در این کار موفق باشند. قرض‌گرفتن DNA از آن‌ها می‌تواند کمک مؤثری باشد. این، یعنی جمع‌آوری و تهیه‌ی کاتالوگی از آن‌ها است. جمع‌آوری این نوع گیاهان درحال‌انجام است؛ اما سرعت کار کافی نیست. مرکز بین‌المللی کشاورزی گرم‌سیری می‌گوید حدود 30 درصد از خویشاوندان محصولات کشاورزی پیشرفته در بانک‌های ژنی موجود نیستند و تقریبا باقی‌مانده‌ها نیز به‌خوبی معرفی و حفظ نشده‌اند. جمع‌آوری گیاهان دیگر به‌شکل گذشته انجام نمی‌شود که دانشمندان گیاهانی را از مناطق مختلف جهان جمع‌آوری می‌کردند. امروزه، نگرش‌ها دربرابر این روش جمع‌آوری گیاهان تغییر کرده است. بسیاری از کشورها به‌درستی از میراث ژنتیکی خود حفاظت می‌کنند. اگر با گنجاندن این ژن‌ها از گیاهانشان به محصولات کشاورزی پول به‌دست آید، آن‌ها می‌خواهند سهمی از آن داشته باشند. بنابراین، این برعهده‌ی کشورهای ثروتمند است که قوانینی وضع کنند تا به کشورهای فقیر اجازه دهد بدون ضرر مالی در جمع‌آوری بذرها مشارکت کنند. درهرصورت، کشورهای فقیرِ غنی از گیاه گروهی هستند که کشاورزان آن‌ها از گرمایش جهانی خسارت خواهند دید. اگر به‌‌دلیل اینکه ژن‌های گیاهان آن‌ها برای تأیید گیاهان آینده دردسترس نبوده باشد، وضعیت آن‌ها بدتر شود و این موضوع تأسف‌بار است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/69030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند