سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

اما و اگرهاي تعيين رجل سياسي مقالات بازاریابی

  بزرگنمايي:

هر روز که به انتخابات رياست جمهوري نزديک مي شويم بر تعداد چهره هايي که براي حضور در اين عرصه احساس تکليف کرده اند، افزوده مي شود به طوري که تا همين لحظه ، تعداد افرادي که براي حضور در انتخابات اعلام آمادگي کرده اند بيش از 20 نفر است.

البته زمان رسمي ثبت نام نامزدهاي انتخاباتي به صورت رسمي از هفدهم ارديبهشت ماه آغاز مي شود و در دوره هاي اخير انتخابات مشاهده شده است علاوه بر چهره هاي سياسي که از مدت ها قبل در تدارک حضور جدي در انتخابات هستند، افراد مختلفي از آحاد گوناگون با انگيزه هاي متفاوت، به عنوان نامزد انتخابات رياست جمهوري ثبت نام مي کنند.

ثبت نام مردم عادي براي انتخابات رياست جمهوري در حالي است که رئيس جمهور، شخص اول اجرايي کشور است و بديهي است که انجام وظيفه در چنين مسئوليتي از هر کسي ساخته نيست و ثبت نام کنندگان در انتخابات که تعداد آنها در يکي از دوره ها از هزار نفر هم بيشتر شد از فيلتر شوراي نگهبان عبور مي کنند و بجز تعدادي انگشت شمار، صلاحيت نامزدي در انتخابات رياست جمهوري را به دست نمي آورند.

اين موضوع اگرچه، کاملا منطقي و قابل دفاع است، اما همواره حاشيه هايي را به دنبال داشته است.

از يک سو ثبت نام مردم عادي که پيشاپيش مشخص است صلاحيت تصدي مسئوليت خطير رياست جمهوري را ندارند باعث تخفيف اين جايگاه مي شود و از سوي ديگر پس از اعلام نظر قطعي شوراي نگهبان درباره نامزدهاي نهايي و بالا بودن شمار افرادي که رد صلاحيت شده اند رسانه هاي غربي و برخي افراد در داخل، از اين موضوع به عنوان بهانه اي براي بسته نشان دادن فضاي انتخابات جمهوري اسلامي ايران استفاده مي کنند.

امسال در کنار احتمال ثبت نام افراد مختلفي از آحاد مردم براي رقابت در انتخابات رياست جمهوري تعداد مديران و مسئولاني که خود را آماده شرکت در اين رقابت کرده اند نيز کم نيست.

کساني که در اطلاق عنوان «رجل سياسي» بر آنها ترديدهايي وجود دارد.در ماه هاي اخير، مجلس شوراي اسلامي تلاش کرد با اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري، شرايطي را براي ثبت نام افراد در انتخابات تعيين کند تا دايره ثبت نام کنندگان، محدود شود.

بر اساس اصل 115 قانون اساسي، رئيس جمهور بايد از ميان رجال مذهبي و سياسي که ايراني الاصل، تابع ايران، مدير و مدبر، داراي حسن سابقه و امانت و تقوا، مومن و معتقد به مباني جمهوري اسلامي ايران و مذهب رسمي کشور باشند انتخاب شود.

بر همين اساس نمايندگان مجلس با افزودن ماده اي به قانون انتخابات رياست جمهوري، تلاش کردند که مصداق هايي را براي رجل سياسي و مذهبي بودن تعيين کنند تا افراد از همان ابتدا بدانند که آيا در اين دايره قرار مي گيرند يا خير.

بر اساس پيشنهاد نمايندگان، نامزدها براي احراز شرط رجل مذهبي بودن بايد تائيديه حداقل 25 نفر از اعضاي ادوار مجلس خبرگان رهبري را هنگام ثبت نام ارائه مي کردند يا براي شرط رجل سياسي بودن نيز ارائه گواهي تصدي برخي مسئوليت ها حداقل به مدت چهار سال يا ارائه تائيديه حداقل يکصد نفر از نمايندگان فعلي مجلس در نظر گرفته شده بود.

اما اين پيشنهاد با مخالفت شوراي نگهبان روبه رو شد چرا که بر اساس نظر اعضاي اين شورا، شرايط نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري، محدود به همان شرايطي است که در قانون اساسي آمده است و افزودن شرطي به آن شرط ها نيازمند تغيير قانون اساسي است که اين امر در دايره وظايف و اختيارات مجلس شوراي اسلامي قرار نمي گيرد.

بر همين اساس در اين دوره نيز همچون دوره هاي گذشته، ثبت نام در انتخابات، شرايطي مشابه دوره هاي قبل دارد و پس از ثبت نام در انتخابات بايد منتظر ماند و ديد که چه کساني به عنوان رجل سياسي و مذهبي داراي شرايط، از سوي شوراي نگهبان تائيد مي شوند.

ديروز، امروز، فردا

در همين حال، برنامه ديروز، امروز، فردا در برنامه پنجشنبه خود با حضور آيت الله کعبي، عضو پيشين شوراي نگهبان، مرتضي نبوي، عضو هيات عالي حل اختلاف قوا و اسماعيل کوثري، نماينده مجلس به بررسي موضوع تعيين رجل سياسي و مذهبي از سوي شوراي نگهبان پرداخت.

به گزارش فارس،​ آيت الله کعبي که همزمان با انتخابات رياست جمهوري نهم و دهم، در شوراي نگهبان عضو بوده است در اين برنامه در پاسخ به اين پرسش که چرا تاکنون تفسير صريحي از رجل سياسي و مذهبي نداشته ايم، تأکيد کرد: طبق بند 9 اصل 110 قانون اساسي، تعيين صلاحيت نامزهاي رياست جمهوري بر عهده شوراي نگهبان است.

وي که از مشهد با برنامه ديروز، امروز، فردا صحبت مي کرد، افزود: در دوره اي که بنده در شوراي نگهبان بودم و با نهمين دوره و دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري همزمان بود، پيشنهاد دادم که خوب است شرايط مندرج در اصل 115 را بازتعريف کنيم و در نهايت به اين نتيجه رسيديم که ريز توضيحات اين اصل را در يک جدول تدوين و از آن براي تشخيص استفاده کنيم.آيت الله کعبي با بيان اين که شوراي نگهبان تشخيص داده است براي دوره يازدهم، آيين نامه داخلي اصل 115 را به صورت مبسوط، تفسير و توضيح دهد، گفت: در آخرين جلسه شوراي نگهبان بخشي از موارد اصل 115 مورد بحث قرار گرفته است و توضيحات آن در وقت مقتضي توسط سخنگوي اين شورا ارائه مي شود.

اين عضو پيشين شوراي نگهبان با بيان اين که شايد يک راه ديگري هم وجود داشته باشد، گفت: يکي از اولويت هاي سياست هاي کلان، سياست هاي انتخاباتي است و به نظرم اگر اين موضوع توسط رهبري ابلاغ شود، درصد قابل توجهي از اين ابهامات برطرف خواهد شد.

مي توان قانون را به روز کرد

مرتضي نبوي هم طي سخناني در اين برنامه گفت که مي توانيم قانون را به روز کنيم تا ديگر براي رياست جمهوري لشکرکشي نشود.وي دليل سختگيري قانون اساسي و شوراي نگهبان در مورد ويژگي نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري را مسئوليت هاي سنگيني دانست که به عهده رئيس جمهور قراردارد و گفت: بايد به راهبردهاي رهبر معظم انقلاب هم در اين مورد مراجعه کنيم تا اين ويژگي ها برايمان روشن تر شود.

تفسير به عهده شوراي نگهبان است

اسماعيل کوثري، نماينده تهران در مجلس هم در مورد شفافيت تعريف رجل سياسي و مذهبي، توضيح داد: مجلس در مقاطع مختلف دست به اقداماتي براي اصلاح قانون انتخابات انجام داده است؛ آخرين مورد هم در تير ماه 91 بود که اين مساله به بحث گذاشته شد و در نهايت در بندهاي مختلف اين قانون اصلاحاتي صورت گرفت که يکي از آنها اصلاح ماده 35 اين قانون (مربوط به شرايط نامزدهاي انتخابات) بود که با بحث در مجلس مورد بررسي و اصلاح قرارگرفت.

وي افزود: در نهايت با ارسال اين قانون به شوراي نگهبان، اعلام شد که تفسير رجل سياسي و مذهبي در اصل 105 قانون سياسي، به عهده شوراي نگهبان است و ماده 35 قانون ارسالي از سوي مجلس، اين موضوع را نقض کرده بود. به همين دليل اين ماده، حذف شد.

تغيير شرايط از سال 84

در بخش ديگري از اين برنامه، نبوي درباره دلايل تعدد داوطلبان شرکت در انتخابات رياست جمهوري تصريح کرد: بيشتر کساني که اعلام آمادگي مي کنند مي گويند ما احساس تکليف کرده ايم. فکر مي کنم اگر تجربيات گذشته و سخنان رهبري را بررسي کنيم به اين نتيجه مي رسيم که بايد هر کسي بين خودش و خداي خود فکر کند که آيا چنين استطاعتي را دارد يا خير.نبوي افزود: ما تا سال 84 يک سري شخصيت هايي را داشتيم که طراز اول بودند و سوابق انقلابي زيادي داشتند و در رده هاي مختلف تکرار مي شدند. اما سال 84 شخصي از يک نسل جديدتر که سابقه زيادي هم نداشت آمد و مردم هم به او رأي دادند.

وي ادامه داد: از آن مرحله به بعد فضايي باز شد که چهره هاي ديگر هم با خود مي گويند چرا ما نياييم؟ خيلي ها احساس تکليف مي کنند و مي گويند وقتي آقاي احمدي نژاد مي آيد و رأي مي آورد، چرا ما براي انجام وظيفه، ورود نکنيم.

نبوي گفت: اين البته يک حُسن است و قدرت از نسلي به نسل بعدي انتقال مي يابد.

افراد شاخص بيشتري اعلام حضور کرده اند

کوثري هم در ادامه برنامه اظهار کرد: الان نسبت به دوره هاي گذشته، افراد شاخص بيشتري اعلام حضور کرده اند. اينجاست که بايد بنشينيم و نسبت به معايب و محاسن حضور افراد در انتخابات بحث کنيم که آيا اين قانون درست است يا اين که بايد در قانون تجديدنظر کنيم تا کساني که واقعا داراي صلاحيت هستند براي نامزدي نام نويسي کنند.

تعدد نامزدها، مضر است

بخشي از صحبت هاي احمد توکلي در برنامه ديروز شناسنامه هم در مورد تعدد نامزدها در انتخابات بود.

اين نماينده تهران در مجلس با بيان اين که تعدد کنوني نامزدها براي مردم نگران کننده است، خواستار آن شد که نامزدها با اعلام مشي خود در امور اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، وزيران اقتصاد و دارايي، خارجه، کشور همچنين رئيس بانک مرکزي و معاون اول خود را براي روشن شدن وزن خود معرفي کنند.

وي در برنامه تلويزيوني شناسنامه در پاسخ به اين پرسش که چرا ديگر در انتخابات رياست جمهوري نامزد نشديد، اظهار کرد: از لحاظ جسمي ديگر توان کار سنگين ندارم و از نظر پزشکي مجاز به اين کار نيستم. الان هم شکر خدا آن قدر نامزد شده اند که نيازي به حضور من نيست.

وي در مورد تعدد غيرمعمول نامزدها براي تصدي پست رياست جمهوري يازدهم گفت: بخش زيادي از اين موضوع به فقدان حزب در کشور مربوط مي شود. فکر مي کنم بخش قابل توجهي از دوستاني که اعلام کانديداتوري کرده اند تا آخر در صحنه رقابت باقي مي مانند و اين موضوع، اتفاق مضري است. وقتي تکثر اتفاق بيفتد مردم به اين فکر مي افتند که رياست جمهوري چه چيزي دارد که اين افراد اين قدر تلاش مي کنند به آن برسند و در نتيجه باعث کاهش اعتماد مردم مي شود به جاي اين که به افزايش مشارکت بينجامد.

توکلي ادامه داد: در شرايط کنوني مردم نگران مي شوند و از خود مي پرسند آيا اين نامزدها خودشان همديگر را نمي شناسند و نمي دانند چه کسي از چه کسي قوي تر است، يا آن قدر تلقي شان از خودشان مثبت است که ضعف هاي خود را نمي بينند؟ آرزو مي کنم اين موضوع اصلاح شود.

وي گفت: فکر مي کنم يکي از راه هايي که باعث مي شود نامزدهاي اصلح در صحنه باقي بمانند اين است که از اين دوستان بخواهيم تعدادي از وزيران فرابخشي خود را معرفي کنند.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/16/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند