سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

چگونه چاقی و مقاومت به انسولین موجب اختلال در عملکرد شناختی مغز می‌شوند اخبار

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی -  چاقی با در هم شکستن سد خونی‌مغزی منجر به بروز مشکلاتی در زمینه‌ی یادگیری و حافظه می‌شود.

پژوهشگران می‌دانند که فعال شدن مزمن گیرنده‌های Adora2a موجود روی سلول‌های اندوتلیال پوشاننده‌ی سد خونی‌-مغزی، به مولکول‌های زیادی اجازه‌ی ورود به مغز را می‌دهند و روی عملکرد نورون‌ها تاثیر می‌گذارند. به‌تازگی دانشمندان کالج پزشکی جورجیا نشان داده‌اند که با مهار Adora2a در یک مدل چاقی ناشی از رژیم غذایی، عملکرد این سد مهم حفظ می‌شود. دکتر الکسیس استرانهان، دانشمند علوم اعصاب دانشگاه آگوستا می‌گوید: ما می‌دانیم که چاقی و مقاومت به انسولین در انسان‌ها و مدل‌های حیوانی موجب اختلال در سد خونی‌مغزی می‌شود اما چگونگی این فرایند هنوز درک نشده است. مقاله‌های مرتبط:
دیابت یا بیماری قند: از علائم بیماری تا درمان آن بدن ما در آینده می‌تواند دیابت را درمان کند کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 با مصرف ویتامین D
آدنوزین یکی از ناقل‌های عصبی موجود در مغز است که به ما کمک می‌کند بخوابیم و نیز به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. آدنوزین همچنین یکی از اجزای تشکیل‌دهنده‌ی سوخت سلول یا آدنوزین تری‌فسفات (ATP) است. آدنوزین همچنین موجب فعال‌شدن گیرنده‌های Adora1a و Adora2a موجود روی سلول‌های اندوتلیالی می‌شود که به‌طور طبیعی از روابط سالم بین فعالیت مغز و جریان خون حمایت می‌کنند. استرانهان می‌گوید: مشکلاتی که با فعال شدن مزمن این گیرنده‌ها در مغز اتفاق می‌افتد، همان چیزی است که در چاقی رخ می‌دهد. افرادی که دچاری چاقی و دیابت هستند، با افزایش سن، بیشتر درگیر مشکلات شناختی می‌شوند و تغییرات ساختاری در هیپوکامپ مغز آن‌ها که مرکز یادگیری و حافظه است، رخ می‌دهد. چربی یکی از منابع التهاب است و شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد کاهش التهاب مزمن در مغز به پیشگیری از ضعف حافظه‌ی ناشی از چاقی کمک می‌کند. در مدلی که تقلیدی از همان چیزی است که برای برخی از انسان‌ها اتفاق می‌افتد، موش‌های جوان با رژیم‌های غذایی سرشار از چربی تغذیه و طی مدت 2 هفته چاق شدند و در هفته‌ی 16 سطح گلوکز ناشتا و غلظت انسولین آن‌ها به‌عنوان مقدمه‌ای از دیابت افزایش یافت.
چیزی که پژوهشگران مشاهده کردند این بود که در سطح عروق خونی ریز موجود در هیپوکامپ، چاقی نخست میزان نفوذپذیری سد خونی‌مغزی را دربرابر مولکول‌های کوچکی نظیر NaFl افزایش داد. مقاومت نسبت‌به انسولین ناشی از رژیم غذایی موجب افزایش این نفوذپذیری شد و در ادامه مولکول‌ بزرگ‌تری نظیر آبی اوانز نیز که دارای گرایش بالایی به آلبومین (فراوان‌ترین پروتئین موجود در خون) است، نیز توانست از سد خونی‌مغزی عبور کند. هنگامی که پژوهشگران با استفاده از میکروسکوپ الکترونی سد خونی‌مغزی را مورد بررسی قرار دادند، منظره‌ی متفاوتی دیدند: دیابت موجب شل شدن اتصالات محکم بین سلول‌های اندوتلیال و حفره‌های حقیقی بین این سلول‌ها شده بود. علاوه‌بر این سلول‌های ماهیچه‌ای که پری‌سیت نامیده می‌شوند و لایه‌ی خارجی عروق خونی مغز را می‌پوشانند و موجب استحکام آن‌ها شده و به جریان خون کمک می‌کنند، استحکام خود را از دست داده بودند. در این وضعیت حالت ارتجاعی عروق خونی از بین رفته و عملکرد آن‌ها دچار مشکل شده بود. همچنین نشانه‌هایی از التهاب نیز دیده می‌شد. دانشمندان از این موضوع آگاهی دارند که میزان بیان Adora2a در سلول‌های ماهیچه‌ای پری‌سیت نسبت‌به سلول‌های اندوتلیال بیشتر است. رژیم غذایی حاوی چربی بالا همچنین موجب تورم برجستگی‌های موجود روی آستروسیت ها می‌شود. این برجستگی‌ها که پاهای انتهایی نامیده می‌شوند نیز بخشی از سد خونی‌مغزی هستند. آستروسیت‌ها گروهی از سلول‌های موجود در مغز هستند که به‌طور طبیعی نورون‌ها را پرورش می‌دهد اما وضعیت پاتولوژیکی چاقی موجب تغییر در شکل و نقش حمایتی آن‌ها می‌شود. در هفته‌ی 12 و در پاسخ به نقص در جریان خون و اکسیژن‌رسانی به هیپوکامپ، در این منطقه از مغز آنژیوژنز (رگ‌زایی) دیده می‌شد و عروق خونی نیز ملتهب شده بودند. با استفاده از دارویی که به‌طور موقت موجب مهار Adora2a می‌شد، مشکلات مرتبط با نفوذپذیری سد خونی‌مغزی نیز از بین رفت. اینکه آیا این روش می‌تواند در انسان‌ها و طی بلند‌مدت به‌عنوان راهی برای ممانعت از زوال شناختی در افراد چاق مورد استفاده قرار گیرد، چیزی است که به‌عقیده‌ی استرانهان باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد. پژوهشگران در ادامه‌ی مطالعه‌ ی خود موش‌هایی تولید کردند که می‌توانستند در آن‌ها به‌طور انتخابی گیرنده‌های Adora2a را غیرفعال کنند. آن‌ها این گیرنده‌ها را در این موش‌های ترانس‌ژنیک در هفته 12و 16 یعنی زمانی‌که موش‌ها باید دچار نقص شناختی و ضعف سد خونی‌مغزی می‌شدند، غیرفعال کردند. با انجام این کار، این موش‌ها دارای عملکرد شناختی طبیعی بودند و علاوه‌بر اینکه اثری از التهاب دیده نمی‌شد، سد خونی‌مغزی آن‌ها نیز ضعیف نشد. مقاله‌های مرتبط:
ساخت نخستین مدل ترکیبی سد خونی‌مغزی با فناوری نانو کشف رویکردی کاملا جدید برای درمان بیماری‌های خودایمنی برنامه‌ریزی مجدد سلول‌های انسانی برای تولید انسولین
پژوهشگران با مقایسه‌ی موش‌های ترانس‌ژنیکی که تحت رژیم‌های غذایی پرچربی و کم‌چربی قرار گرفته بودند، دریافتند که افزایش نفوذپذیری عروق خونی مغز، آغازگر چرخه‌ی التهاب و تضعیف عملکرد شناختی است. استرانهان می‌گوید: «در حالی‌که به‌راحتی نمی‌توان این نتایج را به انسان‌ها تعمیم داد، ولی این واقعیت که این نوع پژوهش در ابتدا با کار روی انسان آغاز شده، احتمالا به این مفهوم است که جلوگیری از ایجاد مقاومت به انسولین می‌تواند مانع از افزایش نفوذپذیری سد خونی‌-مغزی و کاهش زوال عملکرد شناختی در انسان شود. اگر هم فردی نسبت‌به انسولین مقاومت حاصل کرده است، این نتایج بر اهمیت کنترل سطوح قند خون و جلوگیری از رسیدن به مرحله‌ی کمبود انسولین (دیابت) که موجب تضعیف بیشتر سد خونی‌مغزی می‌شود، تاکید می‌کند.» به‌عقیده‌ی پژوهشگران، دسترسی نسبی به عروق خونی مغز ممکن است آن‌ها را مسیر مناسبی برای ممانعت از رسیدن اثرات چاقی به مغز تبدیل کند. این وضعیت همچنین به این واقعیت اشاره می‌کند که داروهایی که به افراد چاق داده می‌شود، ممکن است روی مغز آن‌ها تاثیر بیشتری داشته باشد و این موردی است که بیمار و پزشک باید مد نظر قرار دهند. استرانهان به این نکته نیز اشاره می‌کند که برای داروهایی که قرار است روی مغز تاثیر بگذارند، مانند داروهای آلزایمر، این وضعیت می‌تواند چیز خوبی باشد ولی باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد. او می‌گوید: از طرف دیگر برخی از داروهای تجویزی معمول نظیر پردنیزون ، به‌خوبی می‌توانند از این سد عبور کنند و ممکن است حتی برای مغز بد باشند. هدف بعدی این پژوهشگران این است که بدانند سیگنال‌هایی که به‌طور مزمن موجب فعال شدن گیرنده‌های Adora2 موجود در چربی موش‌ها می‌شوند، از کجا می‌آیند. استرانهان حدس می‌زند که این فرایند با وارد شدن تنش به سلول‌های اندوتلیال آغاز می‌شود. درنتیجه‌ی این امر، میزان متابولیسم آن‌ها افرایش می‌یابد. افزایش متابولیسم به‌معنای مصرف مقدار بیشتری از ATP است و این به‌نوبه‌ی خود موجب فعال شدن گیرنده‌های Adora2a و به حرکت درآمدن چرخه‌ی معیوبی می‌شود که درنهایت بار خود را بر سد خونی‌مغزی تحمیل می‌کند.
این ایده که چاقی می‌تواند روی سد خونی‌مغزی تاثیر بگذارد، چندین سال پیش و از زمان کار روی انسان‌ها آغاز شد، وقتی پژوهشگران سوئدی متوجه شدند سطوح آنتی‌بادی ایمونوگلوبولین G در مایع مغزی‌نخاعی افراد چاق بیشتر است درحالی‌که چنین حالتی باید در جریان خون آن‌ها وجود داشت و نه مایع مغزی‌نخاعی. استرانهان می‌گوید این یافته‌ی مهمی بود که نشان می‌داد چاقی و دیابت می‌توانند موجب شوند موادی که نباید وارد مغز شوند، راه خود را به مغز پیدا کنند. مطالعات حیوانی نیز این موضوع را تأیید کرده‌اند ولی باز باید گفت مطالعات کمی در مورد علت آن انجام شده است. عروق خونی از بدن می‌آیند و وقتی به مغز می‌رسند، بسیار کوچک و ضعیف می‌شوند. درحالی‌که عروق خونی که مناطقی نظیر بازوها و قلب ما را تغذیه می‌کنند، باید بسیار متخلل باشند که بتوانند مقدار زیادی گلوکز، اکسیژن و سلول‌های ایمنی و دیگر مواد مورد نیاز بدن را به این بخش‌ها برسانند، بافت عروق خونی مغز باید بسیار محدودتر باشد تا اجازه‌ی ورود هر نوع ماده‌ای را به مغز ندهد. استرانهان این مانع را به‌صورت یک سد پویا توصیف می‌کند که براساس عملکرد مغز اجازه ورود به برخی از مولکلول‌ها را می‌دهد. چیزی که در مغز و در خون اتفاق می‌افتد، می‌تواند روی نحوه‌ی عمل این سد تاثیر بگذارد. او خاطر نشان می‌کند که مغز یک مصرف‌کننده‌ی بزرگ است و 80-70 درصد از اکسیژن و گلوکز ما را مصرف می‌کند ولی در عین حال حساس‌تر و شکننده‌تر از بافت‌های دیگر بدن است و حتی دربرابر سلول‌های ایمنی بدن نیز حساس است. آزمایش‌های شناختی که در این مطالعه روی موش‌ها انجام شد، شامل شناخت اشیاء و حرکت در یک مارپیچ آبی بود. دانشمندان به دیگر عملکردهای طبیعی مانند عملکردهای حرکتی ساده نیز توجه کردند تا ببینند که آیا تاثیرات دیگری نیز دیده می‌شود یا نه ولی حداقل در این مرحله از زمان آن‌ها تغییر دیگری مشاهده نکردند.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/69137/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رویکردی متفاوت دربزرگترین گردهمایی بین المللی فعالان گردشگری درکیش/ پوستر نمایشگاه بین المللی گردشگری کیش رونمایی شد

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با فرمانده تیپ 37 سپاه اردبیل دیدار کرد

سومین دیدار چهره به چهره سال 1403 مدیر کل بنیاد شهید خراسان رضوی با 60 تن از جامعه معزز ایثارگری

برخی از مشخصات سری Nova 13 هواوی فاش شد

محقق ایرانی کارایی توربین بادی را 10 درصد افزایش داد

افزایش سطح آنتی‌اکسیدان‌ گوجه فرنگی با نانوحباب هیدروژن

رازگشایی از برابر بودن سرعت نور با مختصات هرم بزرگ مصر

ژاپن به تاکتیک‌های تجاری گوگل معترض شد

زمان حدودی رونمایی ناتینگ فون 3 لو رفت

کلید موفقیت آیفون 16 در دستان بدترین آیفون تاریخ

نسل جدید ربات انسان‌نمای اطلس رونمایی شد

استفاده از این اپلیکیشن، گوشی های قدیمی سامسونگ را نابود می‌کند

ویدیویی از کاوشگرِ کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می‌دهد

اپل ویژن پرو در برزیل برای جراحی شانه به‌کار گرفته شد

کالبدشکافی هواوی Pura 70 اولترا، مکانیسم نوآورانه دوربین آن را نشان می‌دهد

گوگل چگونه دوربین گوشی‌هایش را در آزمایشگاهی مخفی بررسی می‌کند؟

ایلان ماسک از تجربه رصد بیگانگان با 6000 ماهواره در مدار می‌گوید

راز افزایش طول عمر باتری‌ها تا دوبرابر کشف شد!

پاول دورف: اپل با حذف تلگرام از اپ استور،‌ گل‌ به‌خودی زد

آیفون 16 ویژگی منحصربه‌فرد و غیرمنتظره‌ای خواهد داشت

چرا اپل به عرضه یک آیفون ارزان قیمت نیاز دارد؟

شکار لحظه عبور جونو از مقابل مشتری

لزوم آشنایی نسل جدید با آرمان های ملت فلسطین

اولین نشست شورای اداری اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز/ تکریم ایثارگران یکی از مهم‌ترین اولویت‌های کارکنان است

ضرورت بازخوانی و تبیین حماسه های دوران دفاع مقدس برای جوانان و نوجوانان

پایان رکود بازار کامپیوتر؛ رشد قابل قبول در فصل اول 2024 ثبت شد

تلاش برای حفظ حیوانی که در آستانه انقراض است

نسخه موبایل هوش مصنوعی جمنای سریع‌تر از همیشه می‌شود

بازی/ Football League 2024؛ جایگزینی عالی برای فیفا و PES روی موبایل

سامسونگ با گوشی‌های سری گلکسی S25 مرزهای هوش مصنوعی را جابجا می‌کند

نسخه اندرویدی گوگل درایو با قابلیتی کاربردی آپدیت شد

آیا ناسا برای بازگشت از مریخ، دست به دامن ایلان ماسک می‌شود؟

تماشای ماه صورتی آوریل را از دست ندهید

جهان چقدر بزرگ است؟

نماینده جهاد اسلامی فلسطین: اسرائیل به دنبال «نابودی حیات» در غزه است

افشای اولین اطلاعات از گوشی ارزان‌قیمت ردمی 13 شیائومی

عملکرد ناامیدکننده گوشی Pura 70 Ultra هواوی در بنچمارک‌ها

آیا یوفوها واقعی هستند؟

عملکرد فوق‌العاده این ربات را ببینید

گوشی گلکسی C55 رونمایی شد؛ مدل چرمی M55

وان پلاس پد 2 به قدرتمندترین تبلت دنیا تبدیل خواهد شد

تلگرام دسترسی ایرانیان به کیف پول ارز دیجیتال خود را محدود کرد

نقشه‌ای که راز یک انفجار کهکشانی بزرگ را برملا کرد!

مغز پولدارها دیرتر پیر می‌شود!

فرهنگ کیشوندی در خدمت محیط زیست/ پاکسازی سواحل کیش به مناسبت روز جهانی زمین پاک

این دنباله دار را تا 71 سال دیگر نمی‌بینید

کاهش ریسک و درد ناشی از آندوسکوپی با دستگاه دمنده گاز CO2

تولید سالانه 380 میلیون تن زباله در دنیا

بازی Helldivers 2 برای پلتفرم‌های بیشتری عرضه می‌شود؟

روسیه پردازنده 128 هسته‌ای می‌سازد!